Kleuterschool

De peuters die voor het eerst naar school komen, maken kennis met juf Sabine. Samen met klaspop Jules zorgt zij ervoor dat de instappertjes zich veilig en vertrouwd voelen in de school.

In een kleine groep maken de peutertjes al spelenderwijze kennis met de eerste klasafspraakjes. Daarnaast is er een aanbod van taal, beweging, spel, hygiëne, zelfredzaamheid, handvaardigheid en creativiteit: alles op het niveau van deze kinderen.

Een beetje moe? Een beetje verdriet? Juf Sabine staat klaar om grote en kleine probleempjes op te vangen!

Elke volledige schooldag komt juf Carine enkele uurtjes in onze kleuterschool om juf Sabine en juf Monique bij te staan met de verzorging van de jongste kinderen: neusjes vegen, helpen bij het toiletbezoek, het 10-uurtje en het middagmaal begeleiden enz kortom: overal waar kan geholpen worden, staat onze kinderverzorgster paraat.

De zindelijkheidstraining is in eerste instantie een taak van de ouders. In samenspraak met de kinderverzorgster en de ouders wil de school dit in beperkte mate opnemen!

Naar de klas van juf Monique is een volgende stap in de kleuterschoolperiode van elke kind. Vanaf dit moment spreken we van een kleuter in de eerste kleuterklas.

Juf Monique bouwt verder aan alle activiteiten waarmee de kinderen kennis maakten bij juf Sabine. Om de overstap niet te groot te maken en om herkenningspunten te hebben, is de klaspop Jules ook van de partij in deze klas.
Samen met juf Monique en Jules gaan de kleuters verder op ontdekkingsreis en wordt hun wereldje een beetje verder open getrokken van "ik" naar "wij".

De veilige en vertrouwde omgeving is er eveneens en de kinderen leren al een heel klein beetje samenwerken en samen spelen! Dit is een hele stap in hun ontwikkeling.

De kinderen voelen zich al een beetje "groot" wanneer ze de overstap maken naar de tweede kleuterklas bij juf Anita en juf Dina.

Er komt een nieuw vriendje bij: "Pompon"! Deze klaspop neemt de kleuters verder mee op reis in hun belevingswereld. Pompon heeft "een schatkist" aan materialen en belevenissen! De taalwereld van de kinderen maakt een enorme uitbreiding, de vaardigheiden en technieken worden verfijnd en een klein beetje Frans komt om de deur piepen met een Frans liedje.

De gitaar van juf Anita is nooit ver weg en dus wordt er regelmatig gezongen!

Juf Féfée is een vertrouwd gezicht in de derde kleuterklas. Ze heeft al vele kinderen begeleid naar het einde van hun kleuterperiode. De klaspop Pompon is nog van de partij maar hij heeft een vriend: "Pistache"! Dit klinkt Frans en inderdaad: Pistache kent niet alleen Franse liedjes, maar hij spreekt ook een aardig woordje Frans! Hij deelt dit graag met de kinderen en zo komen we tot de echte initiatie Frans in de kleuterschool!

Omdat de stap naar het eerste leerjaar goed voorbereid moet worden, krijgt juf Féfée extra hulp van juf Sylvia. Juf Sylvia maakte van de inkom in de kleuterschool een extra klasje en juf Féfée verhuisde tijdens de vakantie naar de kleuterafdeling. Zo zitten vanaf dit schooljaar ALLE kleuters bij elkaar.  Er is een nauwe samenwerking met het eerste leerjaar zodat de kleuters zich al wat veilig voelen in de lagere school. Op het einde van het schooljaar wordt de samenwerking nog intenser.

Er wordt natuurlijk ook gespeeld in de derde kleuterklas, maar al spelenderwijze worden de kinderen nu echt voorbereid op het eerste leerjaar: de motoriek, handvaardigheid en technieken zijn verfijnd. Voorbereidende oefeningen op rekenen, lezen en schrijven zijn aan de orde: altijd doordacht door de leerkracht, maar altijd spelenderwijze aangebracht.
Op het einde van het schooljaar is het dan zover! De kinderen sluiten hun kleuterperiode af met een heuse proclamatie met kleuterdiploma! Ja, dan zijn de kinderen klaar om naar het eerste leerjaar te gaan!

Feest in de turnzaal! Daar zorgt juf Sylvia voor. Elke week organiseert zij turnlesjes voor onze kleuters. De kinderen kunnen naar hartelust lopen, springen, bewegen, kruipen, klauteren en nog zoveel meer. Van grote bewegingen (grove motoriek) tot kleine bewegingen (fijne motoriek) is een grote stap. Maar geen nood: met de nodige tijd en de nodige materialen krijgen alle kleuters de kans om dit bewegingsproces tot een goed einde te brengen!