Einde project : "Brand, brand, brand!"

Vrijdag, 01 februari sloten we het thema "Brand, brand, brand" af met een tentoonstelling. Vele ouders en grootouders kwamen langs. We hoorden de reactie: "Rood is hier de hoofdkleur van de tentoonstelling", en dat was ook wel zo. We associëren het gebeuren rond brand en brandweer bijna altijd met de kleur rood. De brandweer van Lommel leverde ons een affiche in verband met rookmelders en daar werd op deze avond ook de klemtoon gelegd. We hopen vele bezoekers overtuigd te hebben om een rookmelder te kopen of wie al een rookmelder heeft (maar die nog in de doos zit) aangemoedigd te hebben om deze ook op te hangen. Met dit thema willen we zeker een bijdrage geleverd te  hebben rond het juist inlichten van de leerlingen en hoe reageren bij een rook- en/of brandmelding. Ouders willen we vragen om met de kinderen duidelijke afspraken te maken wat te doen bij rook/brand/gasgeur. Op de website staan zeer veel foto's van de 2 weken werking rond dit thema.

Extra foto's

Elke dag komen er nieuwe foto's bij in het thema : "Brand, brand, brand!". Het loont dus zeker de moeite om een kijkje te nemen bij "ALBUMS". Ook de tentoonstelling van aanstaande vrijdag is de moeite waard! Kom een kijkje nemen tussen 18.00 u. en 20.00 u. dan zie je wat er de voorbije 2 weken allemaal gebeurde in dit thema!

Project "Brand, brand, brand!" : TENTOONSTELLING

PROJECT : "BRAND, BRAND, BRAND!" met tentoonstelling en informatie voor alle ouders, familieleden en sympathisanten op vrijdag, 01 februari van 18.00 u. tot 20.00 u. Van harte welkom!

Project "Brand, brand, brand"

Woensdag, 23 januari! Een bijzondere dag voor jong en oud op De Horizon! In het thema "Brand, brand, brand!" werd in samenspraak met de brandweer van Lommel een grootse evacuatieoefening opgezet! Deze activiteit was bedoeld voor leerlingen en leerkrachten en anderzijds koppelde de brandweer van Lommel hier voor hen een oefening aan. Na vooraf overleg tussen brandweer en school was het vandaag uitkijken en uitvoeren van een evacuatieoefening. Na het activeren van het alarm en het noodnummer 112 gecontacteerd te hebben, was de brandweer snel ter plaatse. Intussen stonden alle kinderen en leerkrachten al buiten; werden de aanwezigheidslijsten en plannen van het gebouw gecontroleerd. Waterslangen werden uitgerold en de zuurstofflessen werden omgedaan. Maar 2 leerkrachten hadden inmiddels gemeld dat er in L5 en in L6 telkens één leerling ontbrak. De brandweerlui wisten dus dat ze naar "2 slachtoffers" moesten zoeken in deze klassen. Gelukkig werden Laurie en Barbaros gevonden. Het volgende deel van het programma moest omwille van het weer afgeblazen worden; er kon dus niet met water gesproeid worden EN er kwam tevens voor de interventieploeg een echte oproep binnen waardoor brandweerwagens en de brandweerlui moesten vertrekken. Officier Walter bleef nog bij L5 en L6 om vragen te beantwoorden en zelf informatie te geven. Zijn boodschap: "In elke woning rookmelders plaatsen; dat voorkomt veel problemen!" Morgen trekken de leerlingen van L3 en L4 naar de brandweerkazerne voor een rondleiding. Nu al danken we Post Pelt en de brandweerlui in Lommel om ons al doende te leren wat we allemaal moeten doen bij een volgende evacuatieoefening en bij een echte brand.

Project "Brand, brand, brand!"

Wat een drukte in onze gangen! In het thema dat we deze 2 weken uitwerken, trokken vandaag verschillende klassen opo ronde doorheen de school : "Waar hangen de brandblusapparaten, waar zijn er haspels en wat is een haspel eigenlijk, is er een branddeken, waar hangen de pictogrammen voor de nooduitgang, is er noodverlichting, enz.... De oudste leerlingen dienden deze dingen aan te duiden op hun schoolplannetje. En wat onze leerkrachten onze leerlingen meedeelden: "Maak er een gewoonte van om bij je dagelijkse doorgang door de gangen eens te kijken waar haspels, brandmelders en brandblusapparaten hangen." Deze boodschap leerden ze van brandweermannen Theo en Walter op maandag.

Project "Brand, brand, brand!"

Vandaag werd in alle klassen gestart met het thema "Brand, brand, brand!". Belangrijk is dat leerkrachten goed op de hoogte zijn wat ze moeten doen bij een evacuatieoefening. Deze grote oefening staat voor woensdag, 23 januari gepland. Maar vandaag waren dus eerst de leerkrachten aan de beurt. Na schooltijd werden ze deskundig geînformeerd door brandweerman Theo van Post Pelt en door brandweerman Walter van de brandweer in Lommel. We leerden veel bij. Nadien kwam de praktische oefening: "Hoe redt je een slachtoffer uit een lokaal dat vol rook staat?" Om beurt moesten de leerkrachten in een lokaal waar je bijna geen hand voor ogen zag. Daaruit diende een pop van 70 kg. gevonden en naar buiten gebracht te worden. Bijna iedereen slaagde in deze oefening. Nu kijken we uit naar woensdag want dan is er een grote evacuatieoefening voor alle schoolkinderen!